Начин на приготвяне
Спанакът се измива внимателно, оставя се леко да се отцеди, попарва се, след което се нарязва и се сотира на тиган в малко краве масло. Оставя се настрани да изстива.
Бялото месо се сварява до готовност в подсолена водичка и се оставя се настрани да изстива, докато се приготви плънката за баницата със спанак и пилешко месо.
Яйцата се измиват, чукват се внимателно, така че да не попадат части от черупките в купата. Ако има такива, се отстраняват. След това яйцата се разбиват с прибор за разбиване.
Добавя се кисело мляко към купата с яйцата.
След това към получената смес се добавя и содата бикарбонат и се разбърква много хубаво.
След като спанакът е поизстинал се добавя към сместа. Не добавяйте топлия спанак към сместа, защото това ще предизвиква сготвяне на яйцата в нея.
Месото се нарязва много ситно и се добавя към сместта.
Сиренето се натрошава към сместа или кашкавалът се настъргва в сместта.
Тавата за баницата се подмазва с олио.
Корите се разтилат и баницата започва да се реди. Малко от сместа се слага върху две-три листа от баницата. След това се покриват с още листа, които леко се смачкват, за да стоят по-обемни.
Наредената в тавата за печене баница се намазва със слънчогледово олио.
Пече се в предварително загрята фурна до готовност (около 30 минути).
Може да настържете по желание кашкавал върху готовата баница и да запечете на горен реотан за няколко минути, колкото да се разтопи кашкавалът.
Готовата баница НЕ се поръсва с пудра захар.
Може да се поръси с малко бейби спанак за цвят и допълнителна свежест, както поръсват пиците в Италия с рукола.
Поднася се топла, по желание – с чаша айрян.