Празничен боб на фурна

Petia RadevaPetia RadevaНовак3
02/12/2019
"Ето така приготвяме празничен боб и го хапваме както си искаме "
Приготвяне25 мин.
Готвене90 мин.
Общо115 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо20 910
  • Преглеждания за месеца20909
  • Преглеждания за седмицата5286
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • боб - 500 г едър, сорт Мамут
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 бр. печени, червени (може и свежа)
  • червен пипер - 1 суп.лъжица
  • домати - 2 пресни на ренде или от консерва
  • лютеница - 2 с.л.
  • олио - 1 кафена чашка (или на вкус)
  • целина - около 2 см шайба (от корен)
  • кервиз - 2 стръка или шепа сух
  • джоджен - 1 шепа сух
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме боба от предната вечер, в купа със студена вода. На другия ден го слагаме в подходящ съд с вода да се вари. Когато е почти сварен започваме да добавяме нарязаните зеленчуци, под ред на описването.

Доматите се прибавят, след като бобът е уврял. Посоляваме най-накрая и добавяме магданоза.

Тъй като този вид боб се пече на фурна, трябва да съобразим количеството на водата да бъде малко по-малко от обикновен боб на тенджера.

Добавили сме магданоза и сега вече изсипваме боба в тавичка и го запичаме във фурната до желаната консистенция.

Не чакаме да изври водата напълно, защото той продължава да поема и след като е изключен.

Изключваме фурната и го оставяме така още 15 тина минути. Може да се консумира топъл като ястие, може студен - като бобена салата или гарнитура.

Във всеки един вариант е много вкусен!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар