Начин на приготвяне
Кафявият ориз се вари според указанията на опаковката. Отцежда се и се сипва в купа.
Ментата и магданозът се измиват. Листат на ментата се откъсват и се нарязват на ситно заедно с магданоза. Пресният лук се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Заедно с билките се добавят към ориза.
Лимонът се изстисква в ориза, като семките му не трябва да попадат вътре. Добавят се малко зехтини черен пипер. Нарът се държи с отрязаната половина надолу към купата и се удря с лъжица, за да паднат зърната. Разбърква се и се овкусява със сол.
Печените чушки се отцеждат.
Слага се грил тиган да загрее. Шамфъстъците се запичат леко и е счукват в хаванче. След което тиганът се намазва с малко мазнина.
Телешкият стек се намазва със зехтин, морска сол и черен пипер. Пече се по 2-3 минути от всяка страна, като се обръща на всяка минута за средно изпечено месо. Или се приготвя по ваше предпочитание. Стекът се слага върху чушките да почине.
Оризът се сипва в плато за сервиране.
Телешкото месо и чушките се объркват в отделените сокове. Стекът се реже на филийки и заедно с печените пиперки се прибавят при ориза.
Поръсва се със счуканите ядки. Поръсва се със сиренето и останалите зърна нар. Сервира се. /по рецепта на Джейми Оливър/