Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържоли»Телешки стек с кафяв ориз

Телешки стек с кафяв ориз

Телешки стек с кафяв ориз
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • кафяв ориз - 150 г
  • мента - 2 стръка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • пресен лук - 2 стръка
  • лимони - 1 бр.
  • зехтин
  • нар - 1/2 бр.
  • печени чушки - 1 малко бурканче, белени
  • шамфъстък - 20 г
  • телешко филе - 200 г стек
  • сирене - 20 г
  • черен пипер
  • морска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кафявият ориз се вари според указанията на опаковката. Отцежда се и се сипва в купа.

Ментата и магданозът се измиват. Листат на ментата се откъсват и се нарязват на ситно заедно с магданоза. Пресният лук се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Заедно с билките се добавят към ориза.

Лимонът се изстисква в ориза, като семките му не трябва да попадат вътре. Добавят се малко зехтини черен пипер. Нарът се държи с отрязаната половина надолу към купата и се удря с лъжица, за да паднат зърната. Разбърква се и се овкусява със сол.

Печените чушки се отцеждат.

Слага се грил тиган да загрее. Шамфъстъците се запичат леко и е счукват в хаванче. След което тиганът се намазва с малко мазнина.

Телешкият стек се намазва със зехтин, морска сол и черен пипер. Пече се по 2-3 минути от всяка страна, като се обръща на всяка минута за средно изпечено месо. Или се приготвя по ваше предпочитание. Стекът се слага върху чушките да почине.

Оризът се сипва в плато за сервиране.

Телешкото месо и чушките се объркват в отделените сокове. Стекът се реже на филийки и заедно с печените пиперки се прибавят при ориза.

Поръсва се със счуканите ядки. Поръсва се със сиренето и останалите зърна нар. Сервира се. /по рецепта на Джейми Оливър/

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: