Начин на приготвяне
Водата, захарта, солта и маята поставете в дълбока купа. Разбъркайте.
Пресейте брашното и го добавете заедно с яйцето към течните съставки.
Омесете меко тесто за гевреци.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, за да втаса.
Разделете тестото на 8 равни части.
От всяка топка направете фитил. Всеки фитил прегънете на две и усучете двата края.
Прехвърлете краищата през примката и леко притиснете.
Напълнете тенджера с вода и я кипнете на котлона. Добавете содата.
Поставете всеки геврек във водата за около 30 секунди от едната страна и после го обърнете и от другата страна.
Извадете внимателно гевреците и ги подредете в тава покрита с хартия за печене.
Намажете всеки геврек с разбито яйце.
Поръсете с морска сол тези традиционни немски гевреци.
Изпечете гевреците (претцели) в предварително загрята фурна до 220 градуса. Печете 10-15 минути до златист загар.
Поднесете традиционните немски гевреци с колбас, сирене, кашкавал.