Начин на приготвяне
Загряваме олиото в дълбок тиган.
Нарязваме на ситно лука, праза, чесъна и моркова и добавяме към олиото. След като омекнат малко, добавяме доматите.
Пържим до пълно омекване на продуктите и подправяме със сол, пипер и магданоз.
Прибавяме ориза и разбъркваме. Добавяме 3 чаши вода и готвим, докато оризът я поеме.
Взимаме лозовите листа и изрязваме дръжчиците, ако има такива.
Всяко листо обръщаме откъм грапавата част, за да може гладката да остане навън.
Слагаме по 1 супена лъжица от плънката върху всяко листо, само в края на листото, там където е била дръжчицата.
Навиваме малки сармички, като гледаме да са стегнати.
Подреждаме лозовите сарми в предварително намазнена тавичка и заливаме с вода, като гледаме да покрие сармичките.
Добавете сол към водата, преди да залеете, в случай че лозовите листа не са подсолени предварително.
Покриваме тавичката с постни сарми с фолио и пъхаме във фурната.
Печем постните лозови сармички стъпка по стъпка в загрята фурна на 180 градуса за около 60 минути.