Содена питка с лимец за Бъдни вечер

Кристина БоневаКристина Бонева
Чирак
36
138
66
105
1
08/01/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо719
  • Преглеждания за месеца52
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • брашно от лимец - около 500 - 600 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л. (зехтин)
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • семена - 1 с.л. микс (поръска за питка)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се водата, олиото, солта и погасената в оцет сода.

Постепенно се добавя брашното, като първоначално се бърка с дървена лъжица, а после се меси с ръце.

Готовото тесто трябва да е меко и леко лепкаво.

Оставя се да почини за около 20-30 минути, след което се прехвърля в покрита с хартия за печене тава.

Аз използвам кръгла тава с диаметър 28 см.

Содената питка се дупчи с вилица и се поръсва с микса от семена.

Слага се в студена фурна и едва след това фурната се включва на 180 градуса.

Содена питка с лимец за Бъдни вечер се пече около 25-30 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар