Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Ретро тутманик на бурми

Ретро тутманик на бурми

Ретро тутманик на бурми
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
19/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
7
"Никога не питайте един тутманик колко е ретро, просто се наслаждавайте на вкуса"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. топла
  • олио - 1/2 ч.ч и краве масло
  • за плънката
  • сирене - 300 г
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Налейте малко от водичката и размийте маята. Сложете брашното на кухненския плот. Направете кладенче и добавете размитата мая, останалата вода, солта и захарта. Замесете меко тесто за тутманик. Поставете го в купа, завийте с памучна кърпа и го оставете на топло да втаса добре (трябва да утрои обема си).

Готовото тесто разделете на 4 топки. Смесете олиото и разтопеното краве масло. Потопете една от топките вътре. Раздърпайте я добре на тънък лист и сложете от плънката.

Нея направете, като разбиете яйцата (без единия жълтък) и смесите с натрошеното сирене. Навийте на руло. Нарежете на пънчета и подредете в тавичка, застлана с хартия за печене. Направете същото и с останалите топки тесто.

Намажете с жълтъка, олиото и прясното мляко. Оставете тутманика да втаса още веднъж. Изпечете на 180 градуса до готовност.

Ако желаете, преди печене, може да поръсите със сусам така приготвения ретро тутманик на бурми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: