Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Традиционен рататуй стъпка по стъпка

Традиционен рататуй стъпка по стъпка

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Традиционен рататуй стъпка по стъпка
Снимка: Ivelina
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ето ви рецептата за традиционния рататуй - точно такъв, какъвто искате да бъде"

Необходими Продукти

  • Зеленчуци
  • зехтин - 1/2 чаша
  • патладжани - 1 голям или 2 средни
  • провансалски билки - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • тиквички - 2 средни /около 1 кг/
  • домата - 3 или 4 узрели /около 1 кг/
  • черен пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • За поръсване
  • хлебни трохи - 1/2 ч.ч. пресни, не много ситно смлени
  • пармезан - 1/3 ч.ч. прясно настърган
  • билки от Прованс
  • мащерка - 2 ч.л. изсушена, всеки вид е подходящ
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • розмарин - 1/4 ч.л. сушен
  • мента - 1/4 ч.л.
  • семена от копър - 1/8 ч.л.
  • градински чай - 1/8 ч.л. сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е истинска класика, рататуй с патладжани и тиквички от Джулия Чайлд!

Този рататуй е страхотен като гарнитура или да се сервира като основно ядене. Ястието е цветно и е чудесно! Освен това е доста лесно за приготвяне.

Приготвяне на зеленчуците:

Има два варианта за приготвянето им, като единият е с гриловани на тиган зеленчуци, намазани със зехтин и билки, или във фурна, за които давам подробно описание.

Предварително загрейте фурната до 200 градуса.

Поставете тавата на долното или средното ниво на фурната. Поставете хартия за печене в тавата и намажете щедро с 1/3 чаша зехтин или олио.

Отрежете краищата на патладжана и нарежете на кръгли или на дължина филийки с дебелина 1/2 см. Една по една поставете филийките върху листа, натиснете, за да се омазнят от зехтина в тавата и ги обърнете.

Подредете филийките, намазани с олио или зехтин на един слой и поръсете с 1/2 чаена лъжичка сол и билките от Прованс.

Печете за около 15 минути, докато филиите от патладжан станат меки и леко се свият; оставете да се охладят за кратко. Оставете включена фурната.

Междувременно отрежете краищата на тиквичките и ги нарежете по дължина на филийки с дебелина не повече от 1/2 см .

Посолете тиквичките и ги оставете да престоят около 15 минути, след това избършете солта и влагата - в противен случай вашият рататуй може да стане твърде воднист.

Нарежете доматите на филийки с дебелина 1/4 см. Разстелете филийките и ги поръсете леко с 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер.

Подреждане на зеленчуците:

В съда за печене поръсете чаена лъжичка изсушени билки по цялото дъно и 1 чаена лъжичка зехтин. Поставете една или две филийки патладжан по дължина на съда за печене.

Подредете две тиквички до патладжана, след това поставете 2 или 3 доматени резенчета пред тиквичките. Повторете, докато тавичката се напълни с редуващи се патладжан, тиквички и домати.

Подредете всеки нов ред от резени, така че цветните горни ръбове на предишния ред да са видими.

Топинг и печене:

Смесете трихите от хляб (едро смлени), пармезан и чаена лъжичка билки от Прованс. Добавете супена лъжица зехтин, след това разтрийте с пръсти, за да намажете трохите, но не ги мачкайте.

Поръсете трохите равномерно върху зеленчуците и намажете останалото масло върху всички зеленчуци.

Поставете ястието в центъра на фурната и печете 40 минути.

Насладете се на традиционен рататуй стъпка по стъпка - рататуй по провансалски и рецепта на великата Джулия Чайлд!

Да ви е сладко !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: