Начин на приготвяне
Тази рецепта е истинска класика, рататуй с патладжани и тиквички от Джулия Чайлд!
Този рататуй е страхотен като гарнитура или да се сервира като основно ядене. Ястието е цветно и е чудесно! Освен това е доста лесно за приготвяне.
Приготвяне на зеленчуците:
Има два варианта за приготвянето им, като единият е с гриловани на тиган зеленчуци, намазани със зехтин и билки, или във фурна, за които давам подробно описание.
Предварително загрейте фурната до 200 градуса.
Поставете тавата на долното или средното ниво на фурната. Поставете хартия за печене в тавата и намажете щедро с 1/3 чаша зехтин или олио.
Отрежете краищата на патладжана и нарежете на кръгли или на дължина филийки с дебелина 1/2 см. Една по една поставете филийките върху листа, натиснете, за да се омазнят от зехтина в тавата и ги обърнете.
Подредете филийките, намазани с олио или зехтин на един слой и поръсете с 1/2 чаена лъжичка сол и билките от Прованс.
Печете за около 15 минути, докато филиите от патладжан станат меки и леко се свият; оставете да се охладят за кратко. Оставете включена фурната.
Междувременно отрежете краищата на тиквичките и ги нарежете по дължина на филийки с дебелина не повече от 1/2 см .
Посолете тиквичките и ги оставете да престоят около 15 минути, след това избършете солта и влагата - в противен случай вашият рататуй може да стане твърде воднист.
Нарежете доматите на филийки с дебелина 1/4 см. Разстелете филийките и ги поръсете леко с 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер.
Подреждане на зеленчуците:
В съда за печене поръсете чаена лъжичка изсушени билки по цялото дъно и 1 чаена лъжичка зехтин. Поставете една или две филийки патладжан по дължина на съда за печене.
Подредете две тиквички до патладжана, след това поставете 2 или 3 доматени резенчета пред тиквичките. Повторете, докато тавичката се напълни с редуващи се патладжан, тиквички и домати.
Подредете всеки нов ред от резени, така че цветните горни ръбове на предишния ред да са видими.
Топинг и печене:
Смесете трихите от хляб (едро смлени), пармезан и чаена лъжичка билки от Прованс. Добавете супена лъжица зехтин, след това разтрийте с пръсти, за да намажете трохите, но не ги мачкайте.
Поръсете трохите равномерно върху зеленчуците и намажете останалото масло върху всички зеленчуци.
Поставете ястието в центъра на фурната и печете 40 минути.
Насладете се на традиционен рататуй стъпка по стъпка - рататуй по провансалски и рецепта на великата Джулия Чайлд!
Да ви е сладко !