Начин на приготвяне
Всички продукти и помещението трябва да са топли. Затова продуктите си ги изваждам от хладилника предния ден.
Активирам в купа маята, натрошена с ръка, добавям към нея захарта, 2 с.л. брашно и 150 мл от смесените вода и прясно мляко - заедно.
Оставям във студена фурна, докато се активира маята и стане на шупли. Увеличава размера си до изпълване на купата. През това време си пресявам брашното и го разделям на две приблизително.
В купата, където ще омесвам тестото, сипвам половината брашно и добавям към него и солта. Леко смесвам.
Отделно смесвам в друга купа течните съставки: олиото, яйцата, киселото мляко, смесените вода и прясно мляко и пак малко с вилица или бъркалка ги разбивам леко.
Когато маята е шупнала, я добавям към брашното със солта и към тях сипвам и готовата активирана мая.
Започвам смесването на всички съставки отначало с лъжица и постепенно, като се сгъсти, продължавам с ръка. Докато омесвам, си добавям по малко от останалата половина брашно. Когато тестото вече се събере на топка, удрям 100 пъти в плота.
Омазнявам с олио купата, в която съм месила тестото, и връщам топката готово омесено тесто. Обръщам топката тесто в омазнената купа и покривам със стреч фолио. Оставям за около час отново в студена фурна да втасва, като го покривам и с кърпа.
Когато изпълни цялата купа и излезе над нея, тестото е готово за оформяне. Слагам брашно на плота и доомесвам още малко тестото. Оформям всеки път по различен начин.
За оформянето много често правя топки, разточвам на кръгове и омазнявам между тях с олио обилно. Поставям няколко такива кори, да речем 5 омазнени между тях с олио и после режа на 8 триъгълника. Между корите също след олиото може и натрошено сирене да се добави.
Тях навивам на кифли откъм широката им част, внимателно. Помежду им, ако има място, слагам малки топки, или с други форми оформям питките си.
След оформянето в тавата на питката оставям за второ втасване около 25 минути. Когато е увеличила достатъчно обема си, намазвам с яйчената смес. От яйцата в началото отделям 2 жълтъка за намазване на питката, като им добавям няколко капки олио и няколко капки прясно мляко.
Поръсвам погачата със суров сусам и пека. Пека 20- 25 минути в леко затоплена фурна на горен и долен реотан, на ниското ниво на скарата.
Покривам с алуминиево фолио, за да не прегори отгоре, и включвам само на долен още 15 минути.
Изваждам питката и я оставям няколко минути, после на скара, за не се задуши.
От това тесто направих 1 средна и две малки питки.
Друг път само една голяма питка стъпка по стъпка.
Питката е много сполучлива и вкусна!