Начин на приготвяне
Всички продукти за домашния хляб трябва да са със стайна температура, а не от хладилника.
В купичка слагаме маята и я поръсваме със солта и захарта, за да се разтопи. Когато се разтопи, добавяме содата за хляб и киселото мляко, разбъркваме, докато млякото шупне.
В по голяма купа пресяваме брашното около 800 г. И си правим кладенче в него, изсипваме сместа с киселото мляко и прясното мляко при непрекъснато бъркане, добавяме и 2 супени лъжици олио.
Месим тестото, докато не стане меко и пухкаво - при нужда от останалото брашно добавяме по малко, но задължително пресято.
За да се получи хубаво тесто за хляб, е нужно да се меси около 15 минути.
Оставяме да втаса за около 20 минути на топло, като го покрием с найлонов плик.
След като е втасало, месим отново около пет минути и оформяме във формата на хляб.
Намазваме хубаво тестото с олио и поставяме в тавичка, намазана с масло.
Печем на 180 градуса за 60 минути.
След като е готов, ароматния хляб поръсваме с вода и намазваме с масло.
Завиваме го с кърпа и го оставяме домашния хляб с два вида мляко да почине за десетина минути.
След това може да се похапне топъл със сиренце!