Момчиловски Пататник

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
867
5k
4k
1k
4
10/04/2020
"Традицията повелява да хапваме Момчиловски Пататник с наслада - така и направим"
Приготвяне15 мин.
Готвене50 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо16 421
  • Преглеждания за месеца569
  • Преглеждания за седмицата73
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • картофи - 2 ч.ч. настъргани  (около 3 бр. картофи)
  • лук - 1 глава
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 1/2 ч.ч.
  • чубрица - 3 щипки
  • хималайска сол - 1/2 ч.л. равна
  • черен пипер -   1/4 ч.л.
  • шарлан - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пататникът е лесно и икономично ястие, което в повечето случаи е на тиган, но ето и бърза рецепта за пататник на фурна в 3 стъпки:

1. В купа разбъркваме яйцето, лука - обелен и нарязан, и натрошеното сирене.

2. Обелваме и настъргваме картофите, добавяме ги към сместа и подправяме с хималайска сол, черен пипер и чубрица. По желание може да добавим и малко шарена сол. Разбъркваме всичко, за да се овкуси.

3. Разстиламе картофената смес в малка кръгла тавичка (около 25 см диаметър), постлана с хартия за печене (която намазваме със символично шарлан).

Изравняваме повърхността на равномерния пласт, като заравняваме, за да не стърчат картофчетата.

Печем на 180 градуса за около 40 минути и още 10 мин на 200 градуса - до златиста коричка.

И пататникът е готов за поднасяне! Нарязваме на парчета.

Вкусен и лесен момчиловски пататник - традиционен вкус на българската трапеза!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар