Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с тесто в хлебопекарна

Козунак с тесто в хлебопекарна

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Козунак с тесто в хлебопекарна
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 10
15/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"С малко помощ от хлебопекарната се получава най-вкусният козунак, който сте опитвали"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 150 г
  • затоплено мляко - 130 мл
  • мая - 20 г жива
  • сол - 1 к.л.
  • мазнина - 120 мл (олио, олио + масло, даже и мас)
  • брашно - 600 - 650 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Безспорно Великден няма да е същия без любимия козунак. Който не се е захващал, само той не знае колко времеемко и трудоемко е това.

След няколко опита и експериментиране с пропорции, продукти, време за втасване, попаднах на рецепта, в която козуначеното тесто първоначално се замесва в хлебопекарна. Няма как, технологично процесът отново отнема доста часове, да не кажа направо цял ден, но със сигурност улеснението на уреда оказва влияние.

Тук споделям и няколко съвета за направата на добър козунак: брашното -използвайте хубаво, качествено брашно с повече белтък. По принцип брашна с белтък над 10-ца са подходящи за печива. Колкото повече е белтъкът, толкова по-добре се развива глутенът, а оттам - и конците на козунака.

Интересен факт, че брашното за баници има белтък около 13, а това за козунаци 10.6. Температурата безспорно е важна, но самият процес, при който микроорганизмите превръщат захарите във въглероден диоксид и така набухва тестото, се развива, ако му предоставите достатъчно време.

Отделете си един ден за козунаците и не пресирайте процеса. Тестото ви ще втаса, дори да го замесите вечерта и го оставите в хладилника.

Хубавото на хлебопекарната е, че тя си затопля продуктите и поддържа температура, която подпомага втасването.

Козунакът е прецизно печиво, но винаги има нужда от преценка дали да добавим или не малко повече брашно, тъй като влажността на всички брашна е различна, големината на яйцата в рецептите и тези, които използваме - също.

Варират малко и количествата за различните модели хлебопекарни, така че не изпускайте нещата от поглед.

Добре знаем, че многото захар в тестото пречи на бухването му, но моят опит показва, че дори с малко повече захар, тестото, замесено в хлебопекарна, става добре.

Козунак с тесто в хлебопекарна

1. Натрошавам маята и добавям към нея лъжичка от захарта и малко от млякото. Разбърквам, за да стане на кашичка.

2. Отделям един жълтък за намазване. Яйцата и захарта разбивам предварително. Ако искате, може да добавите някаква есенция, ванилия или лимонова кора на този етап.

3. Поставям в контейнера, добавям млякото.

4. Пресявам брашното и добавям към него солта. Разбърквам, преди да поставя в контейнера, тъй като е много важно солта да не се докосне директно до маята.

5. Върху брашното изсипвам кашичката с мая. Пускам машината на програма за тесто, докато замеси тестото. След като това стане (след около 10 мин), добавям малко от мазнината и оставям програмата до момента, в който започва втасването.

6. Спирам машината и пускам отначало програмата, като при месенето добавям на малки порции мазнината, докато се поеме изцяло. При необходимост добавям малко брашно. Оставям програмата да приключи процеса.

7. Вече имаме едно втасване. Изваждаме от машината, като можем да примесим с още малко мазнина, но можем да оставим и така тестото. Оставяме го, докато удвои обема си. Това е второто втасване.

8. Оформяме козунака по избор, като може да сложим и някаква плънка и поставяме в подходящи форми.

9. Оставяме да втаса за трети път.

10. След като отново увеличи обема си около 2 пъти, намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар. Добавяме ядки по желание.

11. Печем великденския козунак за около 15 минути на 130 градуса, завиваме с алуминиево фолио и печем за още 25 минути на 170 градуса.

Използвайки хлебопекарна, може да замените живата мая със суха и пак ще получите чудесен резултат с този перфектен козунак с тесто в хлебопекарна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: