Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Пухкави козуначени кифлички за Великден

Пухкави козуначени кифлички за Великден

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
45
"Как да си спретнете пухкави козуначени кифлички за Великден - лесно, защото ви даваме точната рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 450 мл
  • захар - 1 ч.ч. (пълна)
  • мая - 1 кубче прясна (42 г)
  • мазнина - 1 ч.ч. ( масло+олио )
  • сол - щипка
  • лимонова есенция - 1 ампула
  • ванилена захар - 2 пакетчета
  • брашно - около 1 кг
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче
  • орехи - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, активирайте маята с малко топло мляко (100 мл), захар (2 с.л.) и брашно (3 с.л.).

Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото топло мляко.

Пресейте брашното със щипка сол в голяма купа, прибавете сместа от яйцата и млякото.

Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато можете, след което с ръце продължете и по малко прибавяйте от мазнината.

Така, докато се изчерпи цялото количество и получите хубаво разтегливо козуначено тесто.

Оставете да втаса и после оформете кифличките, като тестото разделите на еднакви топки и всяка разточите на заоблен триъгълник.

Острия връх разрежете на 3 места, сложете от сладкото или конфитюра от сливи на късата част и навийте кифличката.

Подредете тези уникални козуначени кифлички на разстояние в тави и оставете да втасат.

Намажете със разбития жълтък и малко мляко, сложете орехчета и поръсете със захар.

Печете пухкавите козуначени кифлички за Великден в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много хубави станаха...Малко повече от килограм брашно отиде...правихме с шипков мармалад и със сладко от боровинки...
02.05.2024 20:10
1
1
Анонимен
Анонимен
За първи път изпробвам тази рецепта. Получиха се страхотни кифлички с локум и със сладко от сини сливи.
23.04.2022 20:31
1
Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта за първи път правя кифлички и станаха уникални
21.04.2022 18:16
2
1
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
Аз използвах сладко от боровинки, стана разкош
17.04.2020 15:59
2
1
Покажи всички подкоментари