Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак на конци в пералнята

Козунак на конци в пералнята

Козунак на конци в пералнята
Снимка: Анонимен
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Знаете ли как да си приготвите козунак на конци в пералня - ами вече ще знаете"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1.200 г
  • яйца - 4 бр. големи
  • мая - 14 г суха /2 бр./
  • захар - 200 г
  • глюкоза - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • стафиди
  • шоколад
  • локум
  • За намазване
  • белтъци - 1 бр.
  • вода - 1 к.ч.
  • захар - 1 к.ч.
  • захар - 50 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко добавяте сухата мая, солта и захарта. Оставяте да шупне маята около 10 мин. През това време си пресявате брашното 3 пъти.

Разбивате си яйцата със захарта и глюкозата с миксер на гъста пяна. Изсипвате яйчената смес в купата с шупналата мая. Започвате да добавяте брашното по малко за меко тесто. Оставяте тестото да втаса на топло за час-час и половина до удвояване на обема си.

Слагате тестото в плик, добавяте олио, след това в още 2 плика - общо в 3 плика, да е по-сигурно. Пускате пералнята само на центрофуга без вода за 3-4 мин.

Изваждате, слагате олио и пак увивате, така 2-3 пъти в пералнята, докато ви свърши олиото. Ако видите, че оборотите стават много силни, я спрете.

Изваждате, премесвате тестото с още малко олио. Оформяте козунака и правите плънка по желание. Втасва около 30 мин.

Намазвате с разбит белтък и печете на 150-170 градуса. Ако започне да загаря, намаляте печката и покривате с алуминиево фолио.

След като козунакът на конци се опече, си направете сиропа от вода и захар. Мажете топлия козунак и поръсвате с захар.

Козунакът на конци в пералнята е лесен и бърз начин да се сдобиете с перфектния козунак за празника!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Петя Георгиева Дадачева
Петя Георгиева Дадачева
Това ще да е някакъв уникат :)
18.04.2020 14:22
1