Традиционни Великденски яйца изрисувани с восък

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
805
4k
4k
1k
4
19/04/2020
Приготвяне20 мин.
Готвене10 мин.
Общо30 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо129
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • яйца - 5 бр.
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • вода
  • свещ - 1 бр.
  • свещичка - 1 бр. църковна
  • бои за яйца - 5 - 6 цвята (по избор)
  • оцет - 5 - 6 с.л.
  • шарлан - само за намазване
  • вода - около 1.5 гореща
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме яйцата със сапун с топла водичка (в случай че са били в хладилник ги оставяме 1 час на стайна температура).

Подреждаме ги внимателно в тенджера и ги заливаме с вода колкото да ги покрие. Сипваме хималайска сол, която би заздравила черупките.

Започваме да ги варим под капак и след като водата заври, засичаме 5-7 минути, за да бъдат твърдо сварени. След като са готови, внимателно изваждаме с лъжица яйцата от водата.

За тази древна традиция – рисуване с восък, използваме писец, изработен от капачка за буркани Омния, която разрязваме от края към центъра, който завиваме като фуния с фино отворче 1 мм.

Огънатата стабилна окръжност на капачката използваме за дръжка, което изключително улеснява процеса на рисуване и най-вече предпазва от изгаряне при нагряването. Във фунийката поставяме малки парченца восък от църковна свещичка – около 3 грахови зърна.

Запалваме друга свещ и задържайки фунийката над пламъка на свещта разтапяме восъка в нея. Придържайки стабилно яйцето в ръката си, старателно и уверено рисуваме по черупката мотиви и кантчета като постоянно разтапяме восъка за рисуването върху огънчето.

Нарисуваното яйце с восък оставяме да престои 2-3 минути, за да стегне восъкът напълно преди да ги боядисаме.

В 5-6 големи буркана поставяме по 1 метална с.л., която ще нормализира температурите и ще предотврати възможното напукване.

Загряваме около литър и половина вода и веднага след като кипне, наливаме във всеки един буркан по 1 чаена чаша. Внимателно разтваряме боите за яйца, сипваме на буркан по 1 супена лъжица оцет – за фиксиране / стабилизиране на цвета и разбъркваме.

Изрисуваните с восък великденски яйца потапяме в различни цветове от боите, по желание шарим яйцата с памук, потапяме ги или ги оставяме да се боядисат дюс – едноцветни. Времето за престояване в боичките е според желаният наситен цвят.

Изваждаме яйцата и ги поставяме в кутия или кора за яйца, за да се отцедят от боята и изсъхнат.

Следва премахване на восъка като внимателно го изчегъртваме от яйцето, помагайки си с тъпата страна на нож. Изтриваме восъка със салфетка, за да не останат полепнали частици.

За добиване на блясък и насищане на цветовете, обтриваме яйцата със салфетка / памук – с няколко капки шарлан (или олио) и със суха салфетка, леко подсушаваме.

Подреждаме красивите пъстри яйца в плетено панерче.

Старателно украсени традиционни великденски яйца изрисувани с восък – по древна стара техника, запазена през времената.

Комбинирана яйцерезачка-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комбинирана яйцерезачка
6.50 лв.
5.00 лв.
Виж ››

Комбинираната яйцерезачка ви дава възможност да нарежете яйцата по два различни начина - на лодки или кръгчета. Много удобно кухненско пособие, благодарение на което вашата трапеза винаги ще се отличава с оригиналност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар