Начин на приготвяне
Печурките се накисват във вода. Картофите се обелват и измиват.
Слагат се в тенджера с вода, която да покрива картофите. Слагат се да се варят до сваряване. Когато са готови, водата се изсипва и се оставят да поизстинат.
Гъбите се доизмиват и нарязват на филийки. В тиган се слага олио да загрее. Гъбите се пържат, като се посоляват. Използва се широко ренде за настъргване на картофите на филийки.
В йенско стъкло се стърже 1/3 от картофа. Разпределя се по цялото дъно. Поръсва се със сол и черен пипер. Половината от сиренето се натрошава, като се разпределя равномерно.
Половината от гъбите се разпределят. Стърже се още 1 пласт картофи и всичко се повтаря. Завършва се с пласт настъргани картофи, които се посоляват.
В дълбока купа се чукват яйцата. Сипва се прясното мляко и малко олио и се разбиват. Полива се огретенът.
Слага се капакът на йенското стъкло и се слага да се пече.
Кашкавалът се настъргва. Когато яйцата в огретенът са сготвени, се поръсва с кашкавала.
Картофения огретен с печурки се връща във фурната до разтапяне на кашкавала.