Начин на приготвяне
Първо, слагаме в купа половин чаена чаша хладка вода. Добавяме маята и захарта и бъркаме добре, докато не се разтворят напълно. Оставяме да се активира маята точно 15 минути.
През това време пресяваме два пъти брашното. Правим едно кладенче в центъра на брашното и слагаме солата, захарта и олиото.
Чукваме двете яйца и започваме да разбъркваме хубаво сместа. Добавяме и активираната вече мая. Продължаваме да месим, като добавяме 1 чаша топло прясно мляко бавно.
Отначалото тестото е доста лепкаво, но колкото повече го месите, толкова повече ще се стяга. Когато е стегнало, го изваждаме на плота или маса, където ще месите и започваме да месим, като го натискаме много добре и разтягаме. Тестото трябва да е много меко.
В чиста купа слагаме малко олио и хубаво намазваме, за да не залепне тестото. Завиваме го с чиста кърпа и го слагаме във фурната за 1 час, за да втаса.
След като е втасало, натискаме в центъра на тестото леко с юмрук, за да изкараме въздуха.
Изваждаме тестото за питата отново на плота и го разделяме на три равни топки. Разточваме ги хубаво, като всяка една се маже с разтопеното предварително масло.
Слагаме всеки пласт един върху друг. Когато сме готови и с трите заедно, ги разточваме, за да залепнат един за друг.
Декорацията може да направите по избор.
Слагаме в добре намазана тавичка питката, намазваме с жълтък и поръсваме с микса от семки.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса отгоре и отдолу с вентилатор.
Питката на конци се пече се около 40-45 минути.
Когато е готова пухкавата и вкусна пита на конци, я вадим и я напръскваме съвсем малко с водичка и я завиваме с чиста кърпа.