Начин на приготвяне
Измиваме житото (грухана пшеница) няколко пъти и го сипваме във врящата вода с хималайска сол.
Измиваме прясно набраните листа от лапад, коприва и джоджен. Нарязваме ги на ситно и ги прибавяме към житото, което е почти сварено.
След като и зеленините омекнат подправяме на вкус с: кимион, червен пипер, куркума, черен пипер, шарлан, соев сос и кафява кристална захар (за омекотяване на вкуса).
Разбъркваме с дървена бъркалка, за да се овкуси и варим докато варивото се свари напълно и излишната вода се изпари (ако се налага може да добавим още малко вода при варенето). Поднасяме ястието топло.
Лесно за приготвяне – пролетно жито с лапад и коприва за един засищащ и ароматен обяд!