Начин на приготвяне
Маята се активира в топлото прясно мляко, като към него се добавя захарта и 1-2 с.л. брашно. Сместа оставяме да се активира.
През това време в купа си пресяваме брашно и оформяме кладенче, като в него се изсипва активираната мая, яйцето, солта, оцета и 4 с. л. от мазнината.
Замесва се меко тесто, като при месенето върху плота добавяме останалата част от мазнината постепенно. Накая трябва да имаме меко, гладко и еластично тесто.
Втасва 40 мин. на топло.
След това разточваме, режем на ивиици с широчина 2 см и завиваме кренвиршите (аз ги разделям наполовина) с тестото и изчакваме още 20 мин., за да втаса за втори път.
Печем кренвиршките в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Пухкавите домашни кренвиршки са готови.