Начин на приготвяне
Загряваме прясното мляко, като внимаваме да не стане горещо. В него активираме сухата мая, като сме прибавили и захарта, както и 1 лъжица брашно.
В отделна купа си пресяваме брашното, добавяме солта към него и разбъркваме добре.
След като маята се активира, я добавяме към вече пресятото брашно.
Добавяме и останалите продукти. Замесваме си меко тесто, което оставяме да втаса на топло за около час.
Когато тестото втаса, го омесваме повторно и разделяме на топки /10-11/.
Всяка топка се разточва, като единият край се реже на лентички. В другия край намазваме с лютеница и поставяме кренвирша (малък по големина), (може да добавите и други продукти). Увиват се и се намазват с жълтък.
Пухкавите кренвиршки се пекат до готовност на 180 градуса.
След приготвянето ги намазвам с малко масло и покривам с кърпа, за да са по-мекички - страхотни домашни кренвиршки.