Начин на приготвяне
Намачкваме сварения бял боб с ръчен пасатор, заедно с яйцето и нарязаните на ситно – магданоз, пресен лук и джоджен.
Овкусяваме едросмляното пюре с подправките на вкус – хималайска фина сол, черен пипер, кимион, червен пипер, чубрица.
Добавяме шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и сгъстяваме сместа с малко брашно (пълнозърнесто или царевично фино).
По желание може да оставим сместа малко да се охлади и стегне, но може и веднага да започнем да оформяме малки кръгли и сплеснати кюфтенца от боб, като намазваме преди това ръцете си с шарлан, тъй като сместа е малко лепкава.
Подреждаме всички вегетариански кюфтета в тава с хартия за печене и ги намазваме с шарлан (по желание вместо това, може да ги оваляме в яйце или галета, за да не се напукат).
Печем постните кюфтета на 180 градуса за около 20 минутки и поднасяме още топли – поляти с любим млечен сос.
Лесни и бързи за приготвяне - кюфтета от боб на фурна!