Моята питка Кръфин

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Новак
35
187
229
109
30/06/2020
"Питка Кръфин - без повод си я хапваме с наслада "
Приготвяне45 мин.
Готвене30 мин.
Общо75 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 258
  • Преглеждания за месеца43
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - между 570 и 700 г
  • яйца - 3 бр. (2 жълтъка отделям за намазване)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 1/2 кубче прясна (21 - 25 г)
  • сол - 2/3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • вода - 200 мл топла
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесвам тесто, като пресявам брашното. В половината слагам солта и я размесвам добре с брашното.

В съд активирам натрошената мая, към нея добавям захарта, 3 с.л. от брашното и половината топла водичка. Оставям настрани да се активира.

Готова е, когато е шупнала и е удвоила обема си. Отделно смесвам течните съставки: двата белтъка и единия жълтък, киселото мляко, олиото и останалата топла водичка.

Добавям и активираната вече мая. Започвам да смесвам малко по малко, добавям и останалото брашно до меко тесто. Брашното не е точно количество, то зависи от големината на яйцата, от количеството кисело мляко и олио.

Добавя се по малко - до меко тесто. Оставям в омазнена купа, покривам със стреч фолио и кърпа за 1 час. Може и в студена фурна да се остави да втасва.

След първото втасване с брашно на плота доомесвам леко тестото. Разделям тестото на две. Всяка част разточвам на правоъгълна кора 40/50 см и намазвам с олио обилно.

Отделям я настрани и разточвам и втората част на тестото по същия начин и размер на кората. Поставям я върху първата и също я намазвам с олио обилно.

Навивам на дебеличко руло, което срязвам по дължина. От тези две срязани части на рулото навивам два охлюва, като срязаните страни да остават навън.

Слагам единия в тава с хартия за печене и върху него поставям и втория охлюв. Оставям ги така да втасват втори път.

Намазвам питката внимателно с разбитото яйце с малко олио и прясно мляко.

По желание поръсвам със сусам или с други семена. Печенето е в предварително загрята фурна на 170- 180°C до 25- 30 минути.

Проверявам с дървен шиш дали е изпечена. Оставям на скара за 5 минути, намазвам я още гореща с размекнато краве масло и след това покривам с кърпа Кръфин питка.

Бамбукова дъска с борд 28 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова дъска с борд 28 см
11.99 лв.
Виж ››

Висококачествена бамбукова дъска за рязане и сервиране. Удобна и практичка, дъската за рязане не абсорбира миризмите от продуктите, обработвани върху нея. Поддържа се лесно. и може да се използва за поднасяне на ордьоври или разядки. Изработена от 100% бамбук.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар