Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с квас без месене

Хляб с квас без месене

ТатянаТатяна
Помощник Готвач
26248641851
Хляб с квас без месене
Снимка: Татяна
1 / 3
07/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Няма нужда да го месите и пак става чудесен този хляб"

Необходими Продукти

  • закваска - 50 г
  • вода - 350 мл
  • брашно - 500 г
  • сол - 1 с.л.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За изпълнението на тази рецепта е необходимо търпение.

Ако ще приготвяте хляба за вечеря, започнете подготовката от сутринта.

Закваската се слага в купа. Към нея се добавят 50 грама брашно и 50 милилитра изворна вода. Разбърква се. Оставя се да се активира. Този процес отнема 3-5 часа.

Когато обемът на кваса се удвои, закваската е готова.

В голяма купа се сипва водата. Добавя се квасът. Разбърква се. Ако квасът плува отгоре, значи е готов.

Добавя се брашното и солта. Разбърква се с шпатула до събиране на рошаво тесто. Завива се с мокра кърпа и се оставя да почине за 30 минути.

Тестото се оформя на гладка топка с широка шпатула. Завива се с влажна кърпа и се оставя да втаса за 6-8 часа на стайна температура. Обемът не тестото трябва да се удвои.

След втасването се избутва със шпатула върху набрашнен плот. Оформя се в желаната форма и се обръща с гладката страна нагоре.

Тестото се набрашнява и се завива с памучна кърпа за 30-60 минути да втаса.

Фурната се загрява на 230 градуса. Тестото се слага в намазнена тава с капак. Поръсва се със сусам.

Правят се разрези с дълбочина около 1 сантиметър. Пече се за 20 минути. Капакът се отстранява и квасеният хляб се пече още 30 минути.

Мм... ароматният хляб без месене е готов.

На снимка е направена двойна доза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: