Начин на приготвяне
Брашното се пресява.
Половината от него се поставя в купа и към него се добавят маята, захарта и солта.
Разбърква се и се прави кладенче. В него се поставят яйцата и айряна. Сместа се бърка с дървена лъжица.
Останалото брашно се наръсва върху плот и с горната смес се замесва меко тесто.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се разделя на осем равни части, които се оформят на топчета.
Всяко топче се разточва на елипса с размер 30/10 сантиметра. Намазват се с краве масло и се навиват на руло.
Навитите франзелки се нареждат в тава, постелена с хартия за печене. Втасват отново.
Мини франзелите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
Приятен апетит!