Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Жътварска питка

Жътварска питка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Жътварска питка
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
20
"За всеки празник може да приготвите тази невероятна жътварска питка"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. (без 1 жълтък)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • олио - 5 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • вода - 250 мл топла
  • прясно мляко - 250 мл топло
  • прясна мая - 30 г
  • брашно - 1 кг
  • масло - 100 мл за намазване на корите
  • жълтък - с 1 с.л. прясно мляко за намазване на питката
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете затоплената вода с натрошената мая и захарта, разбъркайте да се разтворят, и покрийте, оставете за 15 минути на топло да шупне сместа.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Смесете киселото мляко със содата да шупне и ги прибавете в кладенчето при брашното.

Добавете разбитите с вилица яйце и белтъка на другото, олиото, затопленото прясно мляко и шупналата мая, замесете меко тесто. Покрийте тестото в намаслена купа и оставете за 1 час да втаса.

Премесете втасалото тесто и разделете на три равни части, като двете части разделяте на още по три еднакви топчета.

Върху набрашнен плот разтворете с точилка топчетата на тънки кори, слепете ги 3 по 3, като помежду им мажете с разтопеното и охладено масло, най-горните кори не мажете.

Първата тройка кори, разрежете на осем триъгълника, но не докрая, като започнете от средата навън, в края триъгълните парчета трябва да се държат. На всяко триъгълно парче, направете прорез в средата и прекарайте острата част на триъгълника през него.

Втората тройка кори, разрежете на триъгълници до края, на всеки триъгълник направете прорез в средата и прекарайте острия връх през него. Подредете така оформените парчета шахматно на първите, от вътрешната из страна.

Голямото отделено топче оформете на плоска питка и поставете в средата на кръга. Така оформената питка Слънце, оставете за 30 минути да втаса. Намажете я отгоре, първо, с останалото масло, а после с разбития жълтък смесен с прясно мляко. Отгоре подредете предварително изработените елементи от солено тесто - сърп и сноп житен клас.

Поставете приготвената питка в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете жътварската питка за около 40 минути до суха клечка.

Жътва е - здрави и честити да сте жътвари, с вашия труд допринасяте нашия хляб на трапезата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: