Жътварска питка

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
14k
3k
9k
15
11/07/2020
"За всеки празник може да приготвите тази невероятна жътварска питка "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо559
  • Преглеждания за месеца26
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете затоплената вода с натрошената мая и захарта, разбъркайте да се разтворят, и покрийте, оставете за 15 минути на топло да шупне сместа.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Смесете киселото мляко със содата да шупне и ги прибавете в кладенчето при брашното.

Добавете разбитите с вилица яйце и белтъка на другото, олиото, затопленото прясно мляко и шупналата мая, замесете меко тесто. Покрийте тестото в намаслена купа и оставете за 1 час да втаса.

Премесете втасалото тесто и разделете на три равни части, като двете части разделяте на още по три еднакви топчета.

Върху набрашнен плот разтворете с точилка топчетата на тънки кори, слепете ги 3 по 3, като помежду им мажете с разтопеното и охладено масло, най-горните кори не мажете.

Първата тройка кори, разрежете на осем триъгълника, но не докрая, като започнете от средата навън, в края триъгълните парчета трябва да се държат. На всяко триъгълно парче, направете прорез в средата и прекарайте острата част на триъгълника през него.

Втората тройка кори, разрежете на триъгълници до края, на всеки триъгълник направете прорез в средата и прекарайте острия връх през него. Подредете така оформените парчета шахматно на първите, от вътрешната из страна.

Голямото отделено топче оформете на плоска питка и поставете в средата на кръга. Така оформената питка Слънце, оставете за 30 минути да втаса. Намажете я отгоре, първо, с останалото масло, а после с разбития жълтък смесен с прясно мляко. Отгоре подредете предварително изработените елементи от солено тесто - сърп и сноп житен клас.

Поставете приготвената питка в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете жътварската питка за около 40 минути до суха клечка.

Жътва е - здрави и честити да сте жътвари, с вашия труд допринасяте нашия хляб на трапезата!

Дебела дървена точилка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дебела дървена точилка
6.16 лв.
Виж ››

Хубавата баница с тънки кори се точи с хубава дебела дървена точилка, така ще ви кажат всички, които разбират

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар