Начин на приготвяне
Смесете затоплената вода с натрошената мая и захарта, разбъркайте да се разтворят, и покрийте, оставете за 15 минути на топло да шупне сместа.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Смесете киселото мляко със содата да шупне и ги прибавете в кладенчето при брашното.
Добавете разбитите с вилица яйце и белтъка на другото, олиото, затопленото прясно мляко и шупналата мая, замесете меко тесто. Покрийте тестото в намаслена купа и оставете за 1 час да втаса.
Премесете втасалото тесто и разделете на три равни части, като двете части разделяте на още по три еднакви топчета.
Върху набрашнен плот разтворете с точилка топчетата на тънки кори, слепете ги 3 по 3, като помежду им мажете с разтопеното и охладено масло, най-горните кори не мажете.
Първата тройка кори, разрежете на осем триъгълника, но не докрая, като започнете от средата навън, в края триъгълните парчета трябва да се държат. На всяко триъгълно парче, направете прорез в средата и прекарайте острата част на триъгълника през него.
Втората тройка кори, разрежете на триъгълници до края, на всеки триъгълник направете прорез в средата и прекарайте острия връх през него. Подредете така оформените парчета шахматно на първите, от вътрешната из страна.
Голямото отделено топче оформете на плоска питка и поставете в средата на кръга. Така оформената питка Слънце, оставете за 30 минути да втаса. Намажете я отгоре, първо, с останалото масло, а после с разбития жълтък смесен с прясно мляко. Отгоре подредете предварително изработените елементи от солено тесто - сърп и сноп житен клас.
Поставете приготвената питка в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете жътварската питка за около 40 минути до суха клечка.
Жътва е - здрави и честити да сте жътвари, с вашия труд допринасяте нашия хляб на трапезата!