Начин на приготвяне
За този хляб без месене разтворете маята в топлата вода с 1 ч.л. захар. Пресейте брашното.
Излейте водата с разтворената мая, добавете 2-3 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица сол и нарязаните на половинки маслини.
С дървена лъжица объркайте сместа, докато получите гладко тесто.
Поръсете го с шепа пшеничен грис. Застелете форма с откопчаващ се ринг 24 см с парче хартия за печене.
Изсипете тестото в нея и с остър нож направете няколко прореза.
Покрийте формата с парче найлон и кърпа. Оставете на топло, докато удвои обема си.
Втасалият хляб изпечете на 200°C в предварително загрята фурна до приятен загар.
Да ви е сладко с този хляб с маслини без месене!