Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак, омесен в хлебопекарна и опечен в фурната

Козунак, омесен в хлебопекарна и опечен в фурната

menmen
Новак
4813
Козунак, омесен в хлебопекарна и опечен в фурната
Снимка: Анонимен
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 125 г
  • прясно мляко - 100 мл +50 кисело
  • масло - 60 г меко
  • олио - 40 г
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова есенция - 1 бр. (течна половинка)
  • брашно - 550 г висококачествено
  • суха мая - 11 г
  • ракия - 1 с.л.
  • сол - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете жълтъка или белтъка на едно от яйцата за намазване - по ваше желание, и заедно с другите две яйца ги разбийте леко с вилица и изсипете в контейнера на машината.

Сипете захарта в прясното и кисело мляко, разбъркайте и затоплете леко, след което изсипете при яйцата.

Добавете маслото, олиото, ванилията, лимоновата есенция, ракията, пресятото брашно, солта (за предпочитане е брашното да е екстра качество) и най-отгоре сложете маята.

Поставете контейнера в машината и включете на програмата за ТЕСТО.

Наблюдавайте процеса на замесване и ако е необходимо, добавете още брашно да се получи гладко тесто - но не твърдо, след 20 минути изключете машината и рестартирайте отново програмата ТЕСТО (пуснете я отново) и я оставете до края.

От полученото тесто си направете козунаци, козуначени рула или козуначени кифлички.

Аз го оплетох, като в плетките едната има шоколад, другата е с сушено грозде (което е предварително разкиснато за да е меко), другата с локум.

След като се направи на форма, се оставя в загрята фурна на 50 градуса да увеличи обема си, после козунака, омесен в хлебопекарна и опечен в фурната, се пече на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: