Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Постен боб на фурна с гъби

Постен боб на фурна с гъби

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Постен боб на фурна с гъби2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Боб на фурна с гъби - постно ястие за ценители"

Необходими Продукти

  • боб - около 250 грама, сух
  • гъби - 500 грама
  • чушки - 1 буркан, печени
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 2 бр.
  • червен пипер
  • кимион
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва от предната вечер.

На другия ден се слага да се свари бобът и когато е сварен, водата се запазва.

Пиперът се обелва и нарязва.

Гъбите се нарязват на едро, а празът и морковите на кръгчета.

В сгорещено олио се запържват гъбите. Добавя се малко сол и се захлупват. След около минута се маха капакът и се разбърква. Оставя се на средна степен, докато повечето от течността се изпари.

В тава си изсипват празът, морковите, изцеденият сварен боб и печеният пипер. Отгоре се разпределят и гъбите, заедно с останалата течност. Добавят се подправките и се разбърква добре.

Налива се част от запазената вода от боба, докато почти покрие зеленчуците.

Слага се да се пече постният боб в загрята фурна на 200 - 230 градуса, докато от водата остане около 1/3 и зеленчуците се запекат отгоре.

Постен боб на фурна с гъби е много вкусен зеленчуков гювеч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: