Козуначни гевречета

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Козуначни гевречета
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Козуначени гевречета за сутрешна или следобедна закуска"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г прясна
  • сол - щипка
  • олио - 90 мл
  • захар - 90 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • лимонова кора - на 1
  • ванилия - прахче
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и добавете щипка сол. Оформете кладенче и добавете разбитите яйца със захарта, затопленото мляко с разтворената в него мая, ванилията, настърганата кора на лимона и замесете меко тесто, прибавяйки олиото.

Завийте тестото със стреч фолио и кърпа, оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.

Готовото тесто разделете на 10 равни части, а всяка част разделете на две.

Оформете два фитила, увийте ги един в друг и оформете на гевречета. По същия начин процедирате и с останалите части тесто.

Подредете ги в подходяща тавичка, застлана с хартия за печене, на разстояние.

Намажете с разбитите жълтък, прясно мляко и олиото, поръсете с кристална захар и оставете на топло да втасат още веднъж.

Загрейте фурната на 170 градуса и печете до готовност козуначните гевречета за около 25 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: