Начин на приготвяне
Размерът на чашата, която използвам, е 200 мл.
Първото, което правим, е да си пресеем брашното в купа и да си направим кладенче. Работи се с дървена лъжица.
След като сме си направили кладенче, изсипваме топлата вода, маята, солта и зехтина.
Разбъркваме малко, докато се смесят съставките, и чак тогава с помощта на лъжицата започваме да загребваме от брашното.
Продължаваме да разбъркваме, докато се поеме брашното и чак тогава изваждаме на плота и започваме да месим с ръце.
Когато поеме всичкото брашно, намазваме съда с олио и поставяме тестото вътре и затваряме с капак.
Така оставяме да престои 1 час, за да може да втаса. Вадим на плота и отново омесваме. Разделяме го на 3 части.
Всяка една от частите оформяме като топка и започваме да точим.
Можем да оформим нашите франзели и с ръце, като след това започваме да навиваме от единият край към другия, а накрая стискаме краищата.
Вземаме си тавичка с хартия за печене и поставяме трите хлебчета. Покриваме с кърпа и оставяме за 20 минути.
След изтичането на времето, премахваме кърпата и с помощта на нож правим разрези.
Отгоре намазваме с олио и поставяме най-лесно приготвените франзели в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.