Начин на приготвяне
Първо сложете телешките пържоли в купа, която е широка колкото тях. Натрийте ги с черен пипер и листенцата от две клонки мащерка.
Намажете стековете със смес от половината вино и малко зехтин, завийте ги със стреч фолио и приберете в хладилника за няколко часа, най-добре цяла нощ. Извадете да се оптпуснат на стайна температура, като междувременно си приготвите соса.
Наситнете скилидките чесън и ги сложете в останалия зехтин - леко загрят. Добавее нарязаните гъби заедно с бучка масло и гответе 3-4 минути. Налейте виното и бъркайте докато се изпари алкохолът - 2 минути.
Добавете доматите, захар и сол, останалата мащерка и черен пипер. Ако е много гъсто доматеното пюре, налейте малко вода и гответе соса на бавен огън 20-тина минути. Наливайте вода, в случай че се сгъстява прекалено много.
Готовия доматен сос изсипете в тава. Включете фурната на 200 градуса. Извадете пържолите от маринатата, отцедете ги добре и ги запечайте в загрят на силен огън тиган с малко мазнина. Необходими са по 2 минути на всяка страна.
Прехвърлете пържолите при соса, посолете с едра сол и сложете в загрятата фурна. Печете ги до желаната степен - ако обичате пържолите по-розови отвътре, 15 минути са достатъчни.
Ако пък ги обичате по-изпечени, увеличете времето, но внимавайте, защото могат да станат прекалено твърди и жилави.
Телешките пържоли в доматен сос са много вкусни!