Начин на приготвяне
Измийте лещата хубаво и я накиснете в топла вода за 30 минути.
След това я сложете в тенджера заедно с две чаени чаши вода и оставете да заври. Щом заври, добавете 1 ч.л. сол и варете 20 минути.
През това време нарежете копъра и магданоза на ситно. Чесъна обелете и накълцайте на ситно. След това обелете морковите и ги настържете. Лука нарежете на ситно.
Щом лещата се свари, я прецедете през гевгир и добавете морковите, лука и чесъна, разбъркайте и оставете да изстине. След това към нея добавете яйцето, хляба, копъра и магданоза, брашното, олиото, лимоновия сок, подправките и разбъркайте добре.
Ако сместа ви се струва рядка, добавете още брашно. След като сместа е готова, оформете от нея кюфтета и ги подредете в тава с хартия за печене.
Печете зеленчуковите кюфтета в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути.
Поднесете със сос, който се прави, като се смесят всички съставки и се разбърка добре. Да ви е сладко!
Кюфтетата от леща с млечен сос са готови.