Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени чушки»Пълнени чушки с кайма, ориз и бял сос

Пълнени чушки с кайма, ориз и бял сос

редакция:
AvrorAvror
Новак
248
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Вадете големите чинии, защото тези уникални пълнени чушки не бива да се сервират в малки."

Необходими Продукти

  • чушки - 10 - 12 бр.
  • За плънката
  • кайма - 500 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • домати - 100 г консервирани
  • лук - 1 глава кромид
  • чушки - 1 (за предпочитане червена)
  • моркови - 1 - 2
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • За соса
  • брашно - 3 - 4 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган загряваме мазнина и запържваме до златисто нарязаните на ситно лук, чесън, моркови и чушката. Слагаме каймата да се запържи. Прибавяме ориза. Прибавяме червен пипер и доматено пюре, овкусяваме със сол, чубрица и магданоз.

Махаме семките от чушките (избушваме ги) и ги пълним с готовата плънка. Подреждаме чушките в тавичка и заливаме с топла вода, колкото да ги покрие до половина.

Печем пълнените чушки около 40-45 минути във фурна, загрята на 180 градуса.

Приготвяне на соса:

Разбиваме яйца с кисело мляко и добавяме брашно. Наливаме бульона от печените чушки при яйчената смес, като разбъркваме непрекъснато.

Сервираме пълнените чушки заляти с няколко лъжици от соса.

Ако обичаш пълнени чушки, опитай и другите ни предложения за пълнени чушки с кайма и пълнени чушки с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
514
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ами разбира се ,че не се вари.Нали се залива с горещия бульон.Перфектни са!!!!!!¡
02.12.2023 13:44
1
Анонимен
Анонимен
Аз не варя соса. Забърквам яйцата, млякото и брашното, в тази смес изливам врелия сос от чушките, /това, разбира се се пресича/, и после връщам всичко обратно в тавата, като запичам още малко.
25.09.2021 15:59
6
1
Albena Angelova
Albena Angelova
харесва ми тази рецепта, пробвах я и станаха чудесни чушките :)
11.07.2016 19:33
9
Илияна Димова
Илияна Димова
Дали ще се получи да залеем чушките със сосчето и малко да запечем във фурната
31.01.2016 16:43
7
1
1
Покажи всички подкоментари
стеф
стеф
Как разбърквате непрекъснато!!?
01.09.2015 20:04
1
2
Надя
Надя
Разбитите яйца, кисело мляко и брашно могат да се добавят и в последните 5 минути от приготвянето на чушките като заливка.По този начин също стават страхотно!
22.07.2015 16:30
3
1
Малин
Малин
Не е написано никаде, че за приготвяне на соса, сместа от яйцата с киселото мляко и брашното трябва да се загрее на котлона и след това да се добави бульона и да поври до леко сгъстяване. ( )

Соса ми стана горчив и не ставаше за употреба :(
25.12.2014 13:57
3
2
1
Покажи всички подкоментари
Евгени Иванов
Евгени Иванов
Здравей!
Искам да питам дали трябва да покрия тавата във фурната?
Благодаря предварително!
27.09.2014 16:06
1
1
1
Покажи всички подкоментари
NADYA
NADYA
почвам да ги приготваям да видим какво ще се получи
27.02.2014 21:15
1
Камъче
Камъче
Какъв бульон, та той нали е изврял по време на печенето??? (моят мозък е буден!)
13.01.2014 13:41
3
8
1
Покажи всички подкоментари
айвънчо
айвънчо
Бульона от печените пълнени чушки е врял и затова като се прибави към яйчената смес при непрекъснато разбъркване е готов за заливане на порцията чушки преди сервиране!(уж сте домакини а задавате тъпи въпроси,че размърдайте заспалите си мозъчета....)
01.12.2013 22:28
14
8
ира
ира
а соса не трябва ли да заври
01.12.2013 22:00
7
4