Начин на приготвяне
Затоплете леко /37 градуса/ захарта, водата и зехтина. Активирайте маята в получената течност, разбъркайте, за да се разтвори добре.
Добавете към течната смес предварително пресятото брашно, разбъркайте. Трябва да се получи гъста смес. Оставете на топло за 20 мин. Покрийте с кърпа или фолио.
Нарежете маслините без костилки на ситно и сложете в тестото за фокачата. Ако ви се струва твърде рядко, може да сипете още малко брашно. Разбъркайте - трябва да лепне и да бъде мекичко.
В правоъгълната тава на фурната сипете мазнина, а после и готовата смес. Разпределете равномерно. Поръсете с настърган кашкавал. Останалите маслини с костилки сложете отгоре, разпределяйки ги също равномерно.
Лесната фокача трябва да втаса по този начин за половин час. После я изпечете за около половин час на 180 градуса.
Средиземноморската фокача с маслини може да сервирате както топла, така и вече изстинала.