Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Средиземноморска фокача с маслини

Средиземноморска фокача с маслини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Средиземноморска фокача с маслини
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Средиземноморска фокача с маслини - за половин час е готова"

Необходими Продукти

  • маслини - 12 бр. с костилки + 50 г без костилки
  • брашно - 460 г
  • мая - 20 г прясна
  • кашкавал - 100 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 350 мл
  • зехтин - 25 мл + за намазняване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко /37 градуса/ захарта, водата и зехтина. Активирайте маята в получената течност, разбъркайте, за да се разтвори добре.

Добавете към течната смес предварително пресятото брашно, разбъркайте. Трябва да се получи гъста смес. Оставете на топло за 20 мин. Покрийте с кърпа или фолио.

Нарежете маслините без костилки на ситно и сложете в тестото за фокачата. Ако ви се струва твърде рядко, може да сипете още малко брашно. Разбъркайте - трябва да лепне и да бъде мекичко.

В правоъгълната тава на фурната сипете мазнина, а после и готовата смес. Разпределете равномерно. Поръсете с настърган кашкавал. Останалите маслини с костилки сложете отгоре, разпределяйки ги също равномерно.

Лесната фокача трябва да втаса по този начин за половин час. После я изпечете за около половин час на 180 градуса.

Средиземноморската фокача с маслини може да сервирате както топла, така и вече изстинала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: