Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на кифлички стъпка по стъпка

Питка на кифлички стъпка по стъпка

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Питка на кифлички стъпка по стъпка
Снимка: Niki Zhelyazkova
9 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
1 мин.
Общо
31 мин.
Порции
12
"Спазвайте всяка стъпка от тази рецепта, за да получите съвършената питка. Вече усещаме аромата ѝ, а вие?"

Необходими Продукти

  • топла вода - 200 мл
  • прясно мляко - 100 мл. топло
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък оставям за намазване)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 650/700 г
  • олио - 3 с.л. + за намазване на корите
  • кисело мляко - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесвам меко тесто. Оставям 20 минути да отпочине.

Деля на 8 равни части. Едната оставям за среда, а останалите ги разточвам на тънки кори, които намазвам с олио обилно.

Слагам ги една върху друга, като последната не я намазвам.

Накрая, както са една върху друга, леко ги разточих с точилката на по-голяма кора.

Разделих я на 16 триъгълника и оформих малки кифлички.

В средата сложих едно топче на охлюви, покрих с мрежичка от тесто. Останалите три кифлички сложих около топчето симетрично.

Оставих да втаса втори път, докато изпълни кръгла тава, за около половин час в студена фурна.

Намазах домашната питка с жълтък, размесен с малко олио. Пекох на 180°C с вентилатор само на долен около 25 минути или до готовност.

Стана превъзходна питка на кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: