Начин на приготвяне
Маята се натрошава в купа и се залива с половината от затопленото мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно.
Оставя се на топло, докато шупне и се появят мехурчета.
Останалото прясно мляко се загрява заедно със захарта и се разбърква, докато се разтопи.
Четирите яйца и белтъкът на петото се разбиват с телена бъркалка.
Кравето масло се разтопява и смесва с растителната мазнина. Брашното се пресява, като се разделя на две равни части.
Едната половина се слага в съда, в който ще се меси. Към него се добавят солта ванилията и настърганата лимонова кора.
По средата се прави кладенче, в което се излива шупналата мая, млякото с разтворената захар и разбитите яйца. Замесва се тесто, като в процеса на месене се прибавя на порции от останалото брашно и на струйка се налива от мазнината.
Меси се, докато се усвои всичката мазнина и получи гладко и меко тесто.
Оформя се на топка, поставя се в купа, покрива се със свежо фолио и оставя на топло, докато удвои обема си.
Бухналото тесто се разделя на четири топки. Всяка топка се доомесва със сушените плодове, оформя се на фитил и оплита на козуначена плитка.
Оформеното мини козуначе се поставя в намазнена формичка.
По същия начин се действа и с останалите тестени топки.
Оформените козуначета се оставят да втасат повторно за около 20 минути. След това се намазват с разбит жълтък и посипват с мокра захар.
Пекат се великденските козунаци се във фурна загрята на 220°C за около 10 минути след което температурата се намалява на 180 градуса. Козуначета се пекат още около 50 минути.
Добре е фурната да не се отваря по време на печене, но ако започнат да изгарят отгоре, трябва да се покрият с алуминиево фолио.
За да не се получава твърда кора във фурната, се слага и метален съд със вода.