Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Безглутенов козунак

Безглутенов козунак

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Безглутенов козунак2 / 2
29/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • безглутеново брашно - 300 г готов микс
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • краве масло - 80 г разтопено
  • сол - щипка
  • яйца - 2 бр. /или заместител на яйца/
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - 1 бр. кората, настъргана
  • бадеми - 50 г счукани
  • стафиди - 100 г /орехи, бадеми или микс/
  • закваска
  • мая - 1 с .л. суха, безглутенова
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. /може и ядково/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипваме брашното в голяма купа и правим кладенче. Изсипваме в кладенчето закваската, захарта, солта, двете леко разбити яйца и маслото.

Разбъркваме добре и прибавяме лимоновата кора и ванилията. Замесваме тестото и оставяме да втаса, докато увеличи обема си двойно.

Когато тестото втаса, добавяме ядките и стафидите.

Оформяме нашия домашен козунак както ни харесва - на плитка, топка, козуначено руло.

Печем на 170 градуса за 45 минути.

Тъй като това е безглутенов козунак, на вид няма да е пухкав и мекичък, вкусът обаче е същият.

Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Козунака е прекрасен. Правя тази рецепта вече няколко пъти. Оставете тестото спокойно да втаса поне 3-4 часа. Аз го пека по дълго от посоченото, защото обичам кората му да е златисто кафява. Да ви е сладко.
30.09.2022 15:14
5