Лимецов Великденски обреден хляб

Мария БожиловаМария Божилова
Иноватор
342
2k
1k
386
4
02/05/2021
Приготвяне180 мин.
Готвене60 мин.
Общо240 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо86
  • Преглеждания за месеца85
  • Преглеждания за седмицата59
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • лимецово брашно - 1 кг
  • мая - 3/4 кубче за 2 кг брашно
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • масло - 100 г
  • прясно мляко - 200 мл. + 3 с.л. за намазване
  • вода - 400 мл хладка
  • яйца - 1 бр.
  • боядисани яйца - 7 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купата, в която ще се меси. Прибавя се захарта и солта. Разбърква се много добре.

Маята се натрошава на ситно в малка купа и се разбърква с 50 мл прясно мляко, което е леко затоплено. Оставя се да се разтвори за 10 мин.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва разтворената мая, разтопеното масло, останалото 150 мл леко затоплено прясно мляко и водата.

Разбърква се докато се получи топка.

Замесва се меко и еластично тесто, като брашно не се добавя, меси се с намазани с олио ръце.

Слага се в тава, завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса докато удвои обема си.

След това отново се размесва с намазани с олио ръце. Оформят се 8 бр. топки.

7 бр. топки се разточват с намазана с олио точилка. Всяка от тези топки се навива на руло. Рулото се усуква и след това се завива на охлюв.

Нареждат се в тава, като в средата се слага 1 бр., останалите 6 бр. в кръг.

Последната 8-ма на брой топка се разделя на три малки топчета. Всяко топче се разточва и навива на руло.

Рулото се разрязва по средата, като от двете половини се оформят розички, които се нареждат между охлювчета. Оформят се 6 бр. розички.

В средата на всяко охлювче се поставя малка чаша, която е увита в хартия за печене, намазана с олио.

Питата се оставя да престои 1 час.

Намазва се с разбито яйце и 3 с.л. прясно мляко.

Пече се в предварително загрята фурна за 60 мин. Изважда се от фурната, като чашките се изваждат много внимателно.

Оставя се да изстине, след което във всяка дупка се нареждат боядисани яйца.

Лимецовият Великденски обреден хляб е готов.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар