Козунак с лимонова кора и коняк

Мария БожиловаМария Божилова
Иноватор
342
2k
1k
387
4
03/05/2021
Приготвяне480 мин.
Готвене20 мин.
Общо500 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо123
  • Преглеждания за месеца122
  • Преглеждания за седмицата122
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава на дребно в малка купа.

Прясното мляко се затопля леко.

Маята се разбърква с малко прясно мляко и се оставя за 10 мин.

Яйцата се разбъркват в купа. Прибавя се захарта. Разбърква се много добре.

Добавя се настърганата кора на лимоните, ванилиите и коняка.

Маста и маслото се разбъркват много добре, като трябва да са разтопени на стайна температура.

2/3 от мазнината се прибавя към яйцата.

Сместа се разбърква с миксер до получаване на хомогенна смес.

Прибавя се разтворената мая. Разбърква се много добре.

Брашното се пресява в купа, в която ще се меси.

Яйчената смес се прибавя постепенно към брашното при продължително бъркане.

Замесва се меко козуначено тесто, като се добавя още от мазнината. Тестото се оставя да втаса покрито с домакинско фолио.

Тестото се разделя на 5 топки.

Всяка топка се разделя на три топки, които се оформят на фитили.

Плете се на плитка козунак, след което се поставя в намазана с мазнината тава.

При плетенето на козунака не се прибавя брашно, като се използва мазнината от нас и масло.

Великденските козунаци се оставят да втасат, докато удвоят обема.

Намазват се с разбъркано яйце с прясно мляко.

Поръсват се със захар.

Пекат се 10 мин на долен реотан в предварително загрята фурна на 160 °C, след което се пекат козунаците с лимонова кора и коняк още 10 мин на горен и долен реотан на 180 °C.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар