Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Пирог с гъби и лук

Пирог с гъби и лук

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Пирог с гъби и лук1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • за тестото
  • картофи - 250 г
  • мая - 20 г
  • брашно - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 1 с.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
  • сол
  • за плънката
  • гъби - 10 бр. изсушени
  • лук - 2 глави
  • праз - 1 стрък
  • гъби - 400 г печурки
  • масло - 1 с.л.
  • кашкавал - 200 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 3 бр.
  • магданоз - 2 с.л. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се намачкват с вилица. Смесват се с маята, брашното, индийското орехче и яйцето и се разбъркват добре, докато се получи гладко тесто.

Сухите гъби се накисват в гореща вода. Празът се нарязва на колелца, а лукът и печурките се нарязват на ситно. Загряваме маслото и запържваме пресните и сухите гъби, които сме отцедили и нарязали на ситно. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме лука и праза за около 5 минути.

Картофеното тесто се разточва на тънка кора и с него се покриват дъното и стените на предварително намазнена тава. Блатът се пече около 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

В дълбок съд се смесват прясното мляко, кашкавалът, предварително разбитите яйца и магданозът. Добавяте се запържените гъби, черен пипер и сол и се разбъркват. Продуктите се разпределят равномерно върху запечения картофен блат. Ястието се връща във фурната и се запича за още 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: