Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се измиват и подсушават. Запържват се с 3-4 с.л. олио в тиган от всички страни и се прехвърлят в тенджерата под налягане.
В същата мазнина се запържва нарязаната на ситно 1 глава лук, добавя се след няколко минутки наситненият морков, нарязаните на ситно стъбла целина (листата също се нарязват и се заделят настрани), едро нарязаните картофи и чесън.
Щом зеленчуците поомекнат и се задушат се прехвърлят в тенджерата при бутчетата. Добавя се 2 литра вода, черен пипер и бахар на зърна, дафиновия лист, чаена лъжичка сол.
Капакът се затваря и щом налягането се вдигне в тенджерата и започне да се вдига пара от клапана, се засичат 20-25 минути и се дърпа от котлона.
Тенджерата се оставя да се поохлади, за да спадне налягането и да може да се отвори.
В същия тиган с останалата мазнина приготвяме запръжката. В 2-3 с.л. олио се запържва другата нарязана на ситно глава лук, добавя се брашното при непрекъснато бъркане и след минутка - и червения пипер. Добавя се грахът и пасираните домати.
След няколко минутки сместа от тигана се прехвърля в тенджерата, добавя се сол, черен пипер на вкус и чубрица. Тенджерата се връща за десетина минути на котлона да покъкри пилешката яхния на бавен огън, но без капак.
Поръсва със ситно нарязаните листа от целина и се поднася пилето с грах.
Добър апетит с моето пиле с грах в тенджера под налягане!