Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Италиански картофен пай (Crostata di patate)

Италиански картофен пай (Crostata di patate)

Италиански картофен пай (Crostata di patate)
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Опитвали ли сте този картофен пай? Време е."

Необходими Продукти

  • картофи - 6 бр. около 1 кг
  • пармезан - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 50 г
  • брашно - 200 г
  • шунка - 200 г на слайсове
  • моцарела - 250 г настъргана
  • галета - 2 с.л.
  • мащерка
  • босилек
  • риган
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте картофите и ги сварете в посолена вода без да ги белите.

Оставете леко да се охладят, обелете и намачкайте на пюре.

Прибавете към картофите маслото и разбъркайте, докато се усвои напълно.

След това прибавете пармезан (фино настърган), 2 яйца, сол и черен пипер на вкус.

Не прекалявайте със солта, защото пармезанът е солен. Разбъркайте добре. Започнете да добавяте брашното на части, бъркайки. Получава се меко лепкаво тесто.

Намажете форма за пай с масло, която поръсете с галета.

Отделете 1/4 от тестото, а останалото разстелете с набрашнени ръце във формата, като оформите и борд.

Наредете 1 ред шунка на слайсове. Върху нея поръсете с половината моцарела (настъргана), покрийте с втори пласт шунка и останалата моцарела.

Аз добавих и ситно нарязани сушени домати в зехтин. Накрая поръсете със микс от сухи билки (босилек, мащерка, риган) .

Отделеното тесто оформете на фитили върху добре набрашнена повърхност.

Разпределете ги върху соления пай, като оформите решетка.

Сложете картофения пай да се пече в загрята на 170 °С фурна за 30 минути, докато добие приятен загар.

Италианският картофен пай (Crostata di patate) е страхотен!

Източник: Le ricette della nonna

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Апетитно изглежда!
06.04.2022 09:53