Начин на приготвяне
Измийте картофите и ги сварете в посолена вода без да ги белите.
Оставете леко да се охладят, обелете и намачкайте на пюре.
Прибавете към картофите маслото и разбъркайте, докато се усвои напълно.
След това прибавете пармезан (фино настърган), 2 яйца, сол и черен пипер на вкус.
Не прекалявайте със солта, защото пармезанът е солен. Разбъркайте добре. Започнете да добавяте брашното на части, бъркайки. Получава се меко лепкаво тесто.
Намажете форма за пай с масло, която поръсете с галета.
Отделете 1/4 от тестото, а останалото разстелете с набрашнени ръце във формата, като оформите и борд.
Наредете 1 ред шунка на слайсове. Върху нея поръсете с половината моцарела (настъргана), покрийте с втори пласт шунка и останалата моцарела.
Аз добавих и ситно нарязани сушени домати в зехтин. Накрая поръсете със микс от сухи билки (босилек, мащерка, риган) .
Отделеното тесто оформете на фитили върху добре набрашнена повърхност.
Разпределете ги върху соления пай, като оформите решетка.
Сложете картофения пай да се пече в загрята на 170 °С фурна за 30 минути, докато добие приятен загар.
Италианският картофен пай (Crostata di patate) е страхотен!
Източник: Le ricette della nonna
Коментари