Начин на приготвяне
Активира се маята, като се натрошава в топло прясно мляко с една лъжица захар и оставяте на топло, докато отгоре се получат мехурчета. Отделете един жълтък за намазване на получената погача отгоре, останалите яйца се разбиват с вилица със солата.
В кладенчето на брашното се сипва активираната мая, яйцата, олио и замесвате средно меко тесто. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си. Отделете малко топче за средата, а останалото тесто разделете на две части.
Първата се точи на кръгла кора, нарязва се на 8 триъгълника и се навиват кифлички. Поставяте се по стените на тава 26 см. Втората част се разделя на 6 топки. Разпределят се като втори ред и в средата поставяте отделеното топче тесто.
Оформената пита се оставя да почине още 20 минути, намазва се с разбит жълтък и поръсвате с бял и черен сусам. Печете в загрята фурна на 170 градуса около 35 минути. Правите проба с клечка - да няма тесто по нея.
При нужда великденската погача със сусам се покрива с фолио да не прегори. Изважда се и намазвате с масло за мека коричка! Покрива се с кърпа, после се сервира на софрата за Великден!
Коментари