Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват, нарязват на кубчета и се оставят в подсолена вода за около половин час.
Отцеждат се, подсушават се и изпържват в сгорещена мазнина. Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят върху кухненска хартия.
В същата мазнина се запържват нарязаният лук, целина, малко след това нарязаната на кубчета тиквичка и чушки.
Когато зеленчуците омекнат, се прибавя доматеният сос.
Ястието, наподобяващо рататуй, се овкусява със сол и малко захар.
Оставя се да къкри, докато се сгъсти. Към края на готвенето се прибавят маслините, и нарязаният босилек.
По желание италианското ястие може да се овкуси със супена лъжица оцет и лъжица каперси.
Италианска Капоната - леко безмесно ястие с уникален вкус.