Начин на приготвяне
Истински Айвар без патладжани или домати, който да си приготвите както за бърза консумация, така и за предстоящите зимни дни.
Изпечете чушките, след което ги задушете в съд с капак за да ги обелите по-лесно.
Морковите сварете до готовност с малко вода и лъжичка сол.
Обелените чушки смелете в блендер заедно с морковите.
Ако правите по-голямо количество, може да го направите и с машинка за мелене на месо.
Сложете зеленчуците в дълбок съд на котлона и варете около 20 минути при непрекъснато бъркане.
След това прибавете олиото, оцета и сол на вкус. Има различни видове оцет, затова го добавяйте по малко и опитвайте. Аз ползвах винен оцет.
Ако обичате люто, сега е моментът да добавите лъжичка чили на люспи или 1-2 сушени лютиви чушки (предварително стрити).
Оставете на котлона още 15 минути, отново бъркайки непрекъснато.
Накрая прибавете почистени и нарязани на ситно скилидки чесън.
Готовия Айвар охладете и съхранявайте в хладилник.
Ако решите да го хапвате през зимата, стерилизирайте лютеницата в сухи буркани за 20 минути от момента на завиране.
А аз си намазвам филийка и го почвам моят сръбски айвар по стара рецепта.