Начин на приготвяне
Ако още не сте приготвяли тутманик с пръжки, сте изпуснали много.
За да си направите такъв тутманик, първо, трябва да си приготвите самите пръжки. Разбира се вече могат да се намерят и в някои магазини, консервирани.
За целта ще ви е необходима прясна шарена сланина без кожата, която трябва да нарежете на дребни парчета и да изпържите, докато останат малки парченца.
След това отцедете, но запазете маста, която се е отделила. С нея може да приготвите и други неща.
Сега може да се заемете със заместването на самия тутманик.
Киселото мляко и яйцата трябва да са на стайна температура.
Затоплете водата до телесна температура и разтворете в нея маята, захарта и 3 лъжици от брашното. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10 минути, докато маята се активира и на повърхността се образуват малки балончета.
Докато изчаквате да втаса маята, си пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Добавете всички продукти за тестото и сместа с маята и замесете меко тесто, което не лепи.
Веднага го разделете на 5 равни части и оформете всяка на топче.
Подредете ги върху набрашнена повърхност и ги покрийте с кърпа.
Оставете да втасат за 20 минути.
През това време натрошете сиренето и разтопете свинската мас. Оставете леко да се охлади, но да остане течна.
Вземете едно от топчетата тесто и го разточете на тънка кора, която намажете с мас.
След това поръсете със натрошено сирене и сложете по 2 супени лъжици от пръжките.
Навийте на рехаво руло и след това вържете на възел.
Направете същото и с останалите топки тесто, след което ги наредете в тава, предварително намазана с мас.
В центъра на всяко възелче сложете по малко от пръжките. Щом се запекат, при печенето ще станат неустоимо хрупкави.
Покрийте тутманика с фолио и оставете да втаса за около 1 час.
След това го намажете със смес от кисело мляко и един жълтък и поръсете с риган или семена по избор.
Сложете тутманика в загрята на 180 °C фурна първоначално само на долен реотан за 10 минути, а след това на горна и долна фурна за още 20 минути, до хубав златист загар.
Поднесете този вкусен селски тутманик с пръжки и сирене с чаша айрян.
Добър апетит!
Коментари