Начин на приготвяне
Разтварям маята, захарта и малко брашно в хладкото мляко и оставям да втаса 3-5 минути.
Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта в пресятото брашно, като 1 жълтък оставям за намазване на питката.
Добавяме брашно до получаването на меко тесто, което лепне леко.
Оставям 20-30 минути да се отпусне тестото. След това разделям на 15 топки.
Разточвам на кръгче всяка една от тях, като половината от кръга нарязвам на ветрило, мажа с разтопено масло и завивам от плътната към нарязаната част и завивам вав формата на полумесец.
Всяка една топка се прави по същият начин и се нарежда във намазана с масло тава, като в центъра се слагам кръгла топчица.Оставяме питката да втаса още веднъж за около 1 час.
След това я намазвам с разбития жълтък и поръсвам със сусам.
Печем питката в предварително загрята фурна на 200°C за около 45-50 минути до златист цвят.
Питката за Стефановден е готова.