Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Стефановден

Питка за Стефановден

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Питка за Стефановден
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Вкусна и мека питка за именниците"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 1/3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 30 г
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • брашно - 700 г
  • сусам - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтварям маята, захарта и малко брашно в хладкото мляко и оставям да втаса 3-5 минути.

Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта в пресятото брашно, като 1 жълтък оставям за намазване на питката.

Добавяме брашно до получаването на меко тесто, което лепне леко.

Оставям 20-30 минути да се отпусне тестото. След това разделям на 15 топки.

Разточвам на кръгче всяка една от тях, като половината от кръга нарязвам на ветрило, мажа с разтопено масло и завивам от плътната към нарязаната част и завивам вав формата на полумесец.

Всяка една топка се прави по същият начин и се нарежда във намазана с масло тава, като в центъра се слагам кръгла топчица.Оставяме питката да втаса още веднъж за около 1 час.

След това я намазвам с разбития жълтък и поръсвам със сусам.

Печем питката в предварително загрята фурна на 200°C за около 45-50 минути до златист цвят.

Питката за Стефановден е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: