Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Супа от Леща»Даал Тадка с червена леща

Даал Тадка с червена леща

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Даал Тадка с червена леща
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
01/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Много ароматно ястие е Даал Тадка с червена леща, изключително вкусно!"

Необходими Продукти

  • червена леща - 230 г
  • лук - 150 г
  • чесън - 3 скилидки
  • джинджифил - 14 - 15 г обелен пресен корен
  • моркови - 1 бр., голям (130 г обелен и почистен)
  • доматен пюре - 100 г
  • домати - 150 г пресни
  • кокосово мляко - 300 мл
  • зехтин - 35 мл (или масло/гхи)
  • люто чушле - 1 - 2 бр.
  • кимион - 2 ч.л., на зърна
  • синапемо семе - 2 к.л. на зърна
  • гарам масала - 1 с.л.
  • куркума - 1 с.л., на прах
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 2 ч.л.
  • кориандър - 3 стръка пресен или 1 - 2 с.л. сушен (листа, не семена! )
  • вода - 400 или 450 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Счукайте в хаванче зрънцата кимион и синап. По желание може да ги запечете много леко преди това - само колкото да пуснат аромата си.

Към тях настържете пресния корен джинджифил и чесъна. Хубаво разбъркайте, за да се смесят.

Обелете и накълцайте на ситно лука и моркова. Запържете ги за 3 минути в зехтина или маслото, след това добавете и ароматната смес от хаванчето.

Гответе още 3-4 минути и сложете кокосовото мляко, доматите (накълцани)+ доматеното пюре, куркумата, гарам масалата, сушенето люто чушле(само1, другото е за гарниране по желание) и 400-450 мл вода.

Варете под капак 15 минути, след което сложете солта, кориандъра, изцедения сок от 1 лимон и черния пипер. Продължете варенето за още 5 минути под капак.

За червената леща това време и е достатъчно, за да омекне и стане почти на кашичка, но все пак има различни марки и големини, затова ако прецените, че е нужно още малко, за да се сготви, то варете супата от червена леща още 5 минути.

Много ароматно ястие е Даал Тадка с червена леща, изключително вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: